Timmermans voert strijd op tegen islamofobie en antisemitisme

3 oktober 2015

De Europese Commissie wil de strijd tegen antisemitisme en moslimhaat opvoeren. Vicevoorzitter Frans Timmermans stelt hier op korte termijn twee coördinatoren binnen het dagelijks bestuur van de Europese Unie voor aan. Dat maakte hij eergisteren bekend tijdens een jaarlijkse conferentie over fundamentele rechten in Brussel.

Het ''eeuwenoude monster'' antisemitisme steekt de afgelopen jaren weer de kop op, zei Timmermans. Islamofobie is een recenter verschijnsel, maar heeft volgens hem ook een ''verwoestend'' effect. Timmermans stelde dat het controversieel is om deze twee onderwerpen samen te bespreken. Hij noemde de opkomst van islamofobie een van de grootste uitdagingen voor Europa. Volgens de vicevoorzitter zijn mensen geneigd in crisistijd op zoek te gaan naar een zondebok.

Aan verbale insinuaties, bekrompenheid, vooroordelen en discriminatie moet in de optiek van Timmermans een einde komen, want iedereen moet het gevoel krijgen welkom te zijn in Europa en daar een veilig bestaan op te kunnen bouwen.

De coördinatoren krijgen de opdracht te zoeken naar manieren om discriminatie op grond van religie te bestrijden. Ze gaan direct aan Timmermans rapporteren. Wat slachtoffers aan de coördinatoren melden, belandt op het bureau van de vicevoorziter.

De Nederlandse minister van Integratie Lodewijk Asscher kondigde op de conferentie aan dat Nederland het gevecht tegen zogenoemde hatecrimes steviger gaat inzetten als Nederland op 1 januari voorzitter wordt van de Europese Unie. Hij vroeg Timmermans de coördinatoren voldoende instrumenten te geven om hun werk goed te kunnen uitvoeren.

Bron: ANP

Delen:


Gerelateeerde achtergrond artikelen: