Nieuws over islam in Nederland

Haatincidenten gericht tegen moskeeën. Historisch overzicht en update van de lijst (november 2019)

21 november 2019

Sinds 2010 houd ik op Republiek Allochtonië een lijst bij met haatincidenten gericht tegen moskeeën. In dit artikel geef ik behalve een update van deze lijst ook een korte historische schets. Deze begint in 1976. In dat jaar werd voor de eerste keer in Nederland een moskee in brand gestoken. Het gebeurde onder het toeziend oog van het publiek en een journalist.

2e poging raak: versterkte gebedsoproep Blauwe moskee

15 november 2019

Vanmiddag, rond enen, klonk voor het eerst en met een zeer beschaafd volume de versterkte oproep tot het vrijdagmiddaggebed door de Henri Dunantstraat in Amsterdam Nieuw-West. Vorige week mislukte de eerste poging door een 'kwajongensstreek'; de kabel van de geluidsinstallatie was doorgeknipt. Vanmiddag stond ik opnieuw tussen een flink leger aan uitgerukte verslaggevers en -leggers. Woordvoerder Nourdeen Wildeman haalde opgelucht adem, hoewel hij wel naar binnen moest rennen omdat dit keer de versterking wat te lang aanhield en ook het begin van de khutba, de vrijdagpreek nog via de luidsprekers te horen was. Aanvangsproblemen, zullen we maar zeggen.

Docent As-Soennah moskee voor rechter vanwege aanbevelen vrouwenbesnijdenis

9 november 2019

Een docent van de Haagse As-Soennah moskee gaat vervolgd worden voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen. Dat heeft het OM gisteren laten weten. De docent zei in een filmpje op de website van de moskee dat vrouwenbesnijdenis is aanbevolen. Vrouwenbesnijdenis is in Nederland strafbaar en kan tot 12 jaar cel leiden.

Over een versterkte gebedsoproep die door een 'kwajongensstreek' niet klonk

8 november 2019

Vanmiddag, even voor enen, zou voor het eerst de versterkte oproep tot het vrijdagmiddaggebed door de Henri Dunantstraat in Amsterdam Nieuw-West klinken. Gisteren verrichtte een gespecialiseerd bedrijf nog de laatste geluidsmetingen en werd alles getest. Het was druk in en bij de Blauwe moskee, vooral ook met een flink leger aan uitgerukte verslaggevers en -leggers. Vol verwachting waren de camera's en Iphones gericht op de voorgevel en het dak. Maar toen het zover was, klonk er alleen een zacht geluid uit de voordeur van de moskee. Technsiche stroring, werd gedacht. Een zichtbaar opgelaten woordvoerder Nourdeen Wildeman behield zijn humor en meldde dat 'de ophef over de versterkte gebedsoproep nu was verplaatst naar het niet klinken er van'. Toen een verslaggever van de NOS hem vroeg of dit niet allemaal in scène was gezet om aandacht te trekken, kwam uit zijn tenen: 'absoluut niet'. Later bleek de kabel van de geluidsinstallatie te zijn doorgeknipt. 'Wij beschouwen dit als een kwajongensstreek'', liet Wildeman weten. Volgende week vrijdag een nieuwe poging.

Op plan voor versterkte Adhaan volgt bedreiging

31 oktober 2019

Op 8 november zal de oproep voor het middaggebed van de Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West versterkt te horen zijn. Sinds die aankondiging wordt op de Facebookpagina van de moskee heftig gereageerd. Doorgaans vervelend en gericht tegen de moskee of de islam. Maar gisteren kwam er via Twitter een directe bedreiging binnen, waarvan het bestuur aangifte gaat doen.

Primeur in Mokum: 8 november versterkte gebedsoproep Blauwe moskee

21 oktober 2019

Als eerste islamitisch gebedshuis in Amsterdam, gaat de Blauwe moskee in Nieuw-West op vrijdagmiddagen de gebedsoproep versterkt in de buurt laten horen. Normalisering van de islam is het credo. Buurtbewoners moeten ‘Allahoe akbar’ niet langer associëren met extremisme en geweld. Van provocatie is volgens het bestuur en de imams dan ook geen sprake. Het buurtgesprek in de moskee verliep gisteren rustig. Geen al te scherpe veroordelingen, laat staan de op Facebook aangekondigde tegenacties.

Leiding Cornelius Haga heeft nog precies 1 dag

16 oktober 2019

Als het Cornelius Haga Lyceum morgen geen nieuw(e) interim-bestuur(der) heeft aangesteld, trekt minister Arie Slob de financiële stekker er per 1 december uit. Voor die tijd lopen er nog wat rechtszaken die de huidige leiding heeft aangespannen: tegen de voorgenomen stopzetting van financiering bij de Raad van State, tegen de inhoud van het rapport van de Onderwijsinspectie en tegen de aanwijzing van de minister die daar het gevolg van was, met daarin de eis aan de school het bestuur te vervangen.

Blauwe moskee gaat versterkt oproepen tot het vrijdagmiddaggebed

9 oktober 2019

De Blauwe Moskee in Nieuw-West wil als eerste islamitische gebedshuis in Amsterdam de oproep tot het vrijdagmiddaggebed versterkt laten horen. Hoofdimam Yassin Elforkani zegt hiermee de maatschappelijke discussie over de zichtbaarheid van de islam in het straatbeeld positief te willen beïnvloeden. De PVV kondigde op Twitter direct Kamervragen aan. De partij vraagt verantwoordelijk minister Koolmees of hij moskeeën wil sluiten en wat hij gaat doen ‘tegen het wekelijkse imperialistische geblèr’.

Nieuw rapport Meld Islamofobie: Alledaagse islamofobie in Nederland

28 september 2019

Alledaagse ervaringen met islamofobie hebben een ingrijpende impact op het dagelijks leven en welzijn van Nederlandse moslims. Zo zijn veel moslims zich de afgelopen vijf jaren minder veilig gaan voelen. In die ervaringen is een wisselwerking te zien tussen stigmatiserende discoursen in media en politiek, enerzijds, en persoonlijke ervaringen met discriminatie en uitsluiting, anderzijds. Desondanks ligt de meldingsbereidheid heel laag. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek onder 337 Nederlandse moslims dat Meld Islamofobie vorige week presenteerde in Pakhuis de Zwijger en dat nu online staat.
Een korte impressie van het rapport en de bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger, waar Philomena Essed, Martijn de Koning, Zoë Papaikonomou en Tofik Dibi op de belangrijkste bevindingen reageerden .

Islamitische koepels in Den Haag vragen in petitie om islamitische begraafplaats

24 september 2019

De Federatie Islamitische Organisaties (FIO) en Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) zijn een petitie gestart om een islamitische begraafplaats te realiseren in Den Haag of de omgeving daarvan.

Alevieten krijgen herdenkingsmonument in Schiedam

21 september 2019

Vanmiddag vindt in Schiedam de onthulling plaats van Canlar, een kunstwerk dat voor de Nederlandse alevieten zal dienen als herdenkingsmonument.

Waarom denken we dat Turken en Marokkanen religieuzer zijn dan hun ouders?

13 juli 2019

In onze oordeelsvorming zitten tal van vertekeningen. Actuele, sensationele én negatieve berichten kleuren ons beeld, maar benemen ons zicht op de werkelijkheid. Zo zijn jonge moslims in Nederland bijvoorbeeld niet steeds méér, maar mínder religieus.

Case Haga: overheid zet vertrouwen van Nederlandse moslims op het spel.

22 juni 2019

Nu de stofwolken van het strijdgewoel over het Cornelius Haga lyceum enigszins zijn neergedaald, blijkt dat gemeente, politici, bestuurders, veiligheidsdiensten en nogal wat media in dit conflict flink zijn nat gegaan. Voor de vergaande aantijgingen over beïnvloeding van leerlingen (binnen en buiten schooltijd) door ‘salafistische aanjagers’, persoonlijke banden met gewelddadige extremisten uit de Kaukasus en antidemocratisch of ‘door het salafisme gedomineerd’ onderwijs kon de onderwijsinspectie de afgelopen maanden na een ongeëvenaard intensieve speurtocht immers geen of slechts indirect dan wel al jarenlang bekend bewijs vinden. Tot vervolging is ook eerder nooit overgaan: ‘Signalen, geen strafbare feiten’, meldde minister Grapperhaus. Van het creëren van een ‘parallelle samenleving’ of het tegengaan van integratie is volgens de inspectie al helemaal geen sprake.

Moskee in zicht

28 mei 2019

Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is de moskee onderdeel geworden van het Nederlandse landschap. Naar schatting zijn er tussen de 450 en 500 moskeeën in Nederland. Op de website van de gemeente Amsterdam wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van moskeeën in Amsterdam. In het Parool aandacht voor de tentoonstelling Dutch Views waarvoor fotograaf Marwan Bassiouni ruim 70 moskeeën bezocht.

Mikpunt Moskee

17 mei 2019

Discriminatie van moslims komt onder meer tot uiting in daden van agressie tegen moskeeën. Dat is het centrale thema van de onlangs onder redactie van Ineke van der Valk (Universiteit Leiden) verschenen bundel Mikpunt Moskee.

Advies Raad van State: geen verbod op ritueel slachten

16 mei 2019

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft een negatief advies uitgebracht over het initiatiefwetsvoorstel van het Tweede Kamerlid Thieme voor een wijziging van de Wet dieren. Dat voorstel behelst invoering van een algehele plicht tot bedwelming van dieren voorafgaand aan de slacht en schrapt de uitzondering die nu op deze plicht geldt voor onbedwelmd ritueel slachten volgens joods of islamitisch gebruik. De Raad van State onderschrijft het maatschappelijke belang van (wettelijke) bescherming van dierenwelzijn, maar is van oordeel dat de voorgestelde maatregel een te vergaande beperking van de vrijheid van godsdienst met zich brengt. Ondanks dit advies gaat de Partij voor de Dieren het wetsvoorstel donderdag indienen bij de Tweede Kamer.

Het Nederlandse ‘islamdebat’ verloopt al 30 jaar volgens hetzelfde patroon

8 mei 2019

Sinds het voorjaar van 1989, na de Rushdie affaire, wordt er in Nederland gedebatteerd over ‘de islam in Nederland’ en over ‘moslims in Nederland’. Het verloop van de Rushdie-affaire vertoonde een patroon dat zich later steeds weer zou herhalen.

Raad van State: wetsvoorstel PVV discrimineert

6 mei 2019

Op de eerste dag van de Ramadan heeft de afdeling advisering van de Raad van State het advies aan de Tweede Kamerleden Wilders en De Graaf (PVV) gepubliceerd om af te zien van het wetsvoorstel bepaalde Islamitische uitingen te verbieden. De initiatiefnemers hebben het advies op 3 mei 2019 openbaar gemaakt.

Overlegorgaan van Joden, Christenen en Moslims is ontzet over de terreuraanslagen in Sri Lanka

24 april 2019

"Onze ontzetting is des te groter omdat deze aanslagen gepleegd zijn tijdens de paasdagen en een ongekend groot aantal gelovigen gedood is tijdens de paasvieringen. Dat laat zien dat de terroristen totaal geen grenzen kennen en in hun daden elk spoor van menselijkheid ontbreekt. Wij zijn sprakeloos en kunnen alleen maar bidden voor de slachtoffers en hun nabestaanden." Dat schrijft het Overlegorgaan van Joden, Christenen en Moslims (OJCM) in een persbericht dat dinsdag 23 april is verspreid.

Gevaarlijke generalisaties over informeel islamitisch onderwijs leiden tot omgekeerde bewijslast

3 april 2019

De AIVD heeft in haar jaarrapport over 2018 nogal wat oog voor ‘dreiging van een door financiële steun van buitenaf ondersteunde intolerante religieuze ideologie die op gespannen voet staat met onze democratische rechtsorde, maar zich (nog) binnen de juridische kaders beweegt’. Het onderzoek van de dienst concentreert zich nadrukkelijk op ‘aanjagers in het salafistisch spectrum’; de nieuwe, versluierende benaming van de veiligheidsdiensten voor politieke salafisten. Veel aandacht is er in dit onderzoek voor veronderstelde mistanden in het informeel islamitisch onderwijs. De dienst trekt daarbij - net als eerder de NCTV - een opvallend grote broek aan, die zowel veel (re)acties als weerstand oproept en in de praktijk juist zal leiden tot onbegrip, polarisatie en een onterechte omgekeerde bewijslast bij talloze goed functionerende initiatieven.

In de vier grootste kranten wordt vooral negatief over moslims geschreven

22 maart 2019

In alle de vier grootste Nederlandse kranten (Telegraaf, Volkskrant, Algemeen Dagblad en NRC) wordt voornamelijk negatief over moslims geschreven. Vooral in de Telegraaf en het AD worden moslims vaker met terreur geassocieerd, is het wij/zij denken sterker, wordt moslimmigratie vaker ongewenst beschouwd en komt het stereotype beeld van de onderdrukte moslima vaker aan bod.
In berichten over moslims komen veel vaker niet-moslims dan moslims aan het woord. Hoe meer moslims zijn betrokken bij de berichtgeving, als nieuwsmakers, als experts dan wel als sprekers, hoe positiever vaak het beeld is. Dat blijkt uit het onderzoek Moslims in Nederlandse kranten van historicus Tayfun Balcik die deze vier kranten gedurende drie maanden las.

Islamitisch lyceum: schijn tegen, recht mee?

12 maart 2019

Volgens de AIVD en de NCTV staan de bijna 180 leerlingen van het islamitische Cornelius Haga Lyceum onder directe invloed van mensen die jarenlang banden hadden met het extremistische 'Kaukasus Emiraat'. Harde bewijzen blijven tot nu toe uit en de overheid pakt strafrechtelijk niet door. De reacties binnen ‘de’ moslimgemeenschap lopen uiteen. Sommigen noemen de berichtgeving goed getimede eenzijdige stemmingmakerij, anderen hebben vanaf het begin al forse bedenkingen bij de schoolleiding. Leerlingen en docenten herkennen het geschetste beeld niet. Vanavond organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor ouders. Het bestuur van de school spant de zoveelste rechtszaak aan.

Halsema: bestuur islamitisch lyceum, stap op!

8 maart 2019

Volgens de AIVD en de NCTV staan de bijna 180 leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum - sinds september 2017 de islamitische middelbare school in Amsterdam - onder invloed van mensen die jarenlang banden hadden met het 'Kaukasus Emiraat'. Deze extremistische beweging was onder meer verantwoordelijk voor de aanslag op de metro in Moskou in 2010. Het Amsterdamse college eist het aftreden van het bestuur.

Pegida plaatst Mohammed als pop met baby in kruis voor moskee As-Soennah

3 maart 2019

Bij de As-Soennah-moskee in Den Haag is vanmorgen een spandoek op een houten raamwerk geplaatst, met daarop onterende teksten aan het adres van de profeet Mohammed. Naast het spandoek was een etalagepop in 'Arabische kleding' geplaatst, half ontbloot en voorzien van baard, met in het kruis een babypop. De stijders tegen de islam van Pegida eisten de actie via een tweet van voorman Edwin Wagensveld op.

NRC maakt van 'de moslims' het minst een probleem

26 februari 2019

In voorgaande artikelen met resultaten uit het onderzoek ‘Moslims in Nederlandse kranten’ werden de belangrijkste contouren in de berichtgeving over moslims al duidelijk: de focus ligt vooral op (terroristisch) geweld door moslims, de onderdrukte positie van moslimvrouwen of moslims als ongewenste immigranten. Na drie maanden onderzoek is er weinig aan deze constatering veranderd. Maar het zou te eenvoudig zijn om alle onderzochte kranten over één kam te scheren. Het maakt qua moslimberichtgeving wel degelijk uit of je bijvoorbeeld De Telegraaf of de NRC leest.

Islamitische Universiteit Europa sluit na faillissement

23 februari 2019

Nadat lang onbetaald personeel uiteindelijk naar de rechter was gestapt, werd begin deze maand de Islamitische Universiteit Europa (IUE) failliet verklaard. Het bestuur kon nog tegen dit besluit in beroep, maar zag daar van af toen bleek dat de benodigde financiële middelen op geen enkele manier konden worden opgehoest. Alle 25 personeelsleden kregen vandaag ontslag. Het schoolgebouw in Rotterdam wordt volgende week ontruimd met een forse huurachterstand. Onduidelijk is waar de studenten hun opleiding kunnen vervolgen.

Kamer zet nieuw onderzoeksmiddel in voor zicht op financiering moskeeën

22 februari 2019

Er tekent zich in de Tweede Kamer een duidelijke meerderheid af voor een parlementaire mini-enquête over de financiering van moskeeën vanuit zogenoemde onvrije landen, waaronder Saudi-Arabië en Qatar. Het parlement is blijkbaar niet tevreden met de uitkomsten van talloze onderzoeken en met door de Golfstaten verstrekte lijsten met (gehonoreerde) aanvragen en neemt nu zelf het heft in handen. Daarbij zullen bestuurders van islamitische instellingen en andere betrokkenen onder ede worden gehoord.

Halil Karaaslan treedt af als voorzitter CMO

20 februari 2019

Per 1 maart 2019 beëindigt Halil Karaaslan na minder dan een jaar zijn werkzaamheden als voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). UIt een vandaag verschenen persbericht kan worden opgemaakt dat zijn visie en die van overige bestuursleden - na een aantal pogingen om de impasse te doorbreken - onverenigbaar waren.

Islamitische basisscholen scoren weer beste op eindtoets

18 februari 2019

Van alle soorten scholen in het primair onderwijs scoren islamitische basisscholen gemiddeld de beste resultaten op de eindtoets in groep 8. Net als de afgelopen jaren blijkt dat uit het scholenonderzoek van RTL Nieuws.

Stop met het gebruik van het label salafisme

14 februari 2019

Het wetenschappelijk onderzoek naar salafisme gedurende vijftien jaar is gedomineerd door een veiligheidsvraag: is salafisme een vorm van radicale islam, is het gevaarlijk? De vraag is niet onterecht, maar wel sturend. De onderzoeken laten bovendien zien dat de ‘salafisten’ ook heel divers zijn in de manier waarop zij de islam uitleggen.

Er komen 12 door Turkije gefinancierde weekendscholen in Nederland

13 februari 2019

Vorig jaar kondigde president Erdoğan aan dat de Turkse overheid bezig was met het opzetten van weekendscholen in verschillende landen, waaronder Nederland. Vandaag werd bekend dat Turkije de financiering van 12 van de 18 initiatieven uit Nederland om de Turkse taal, religie en cultuur aan hier opgroeiende jongeren met Turkse roots te onderwijzen heeft gehonoreerd. De Kamer is in rep en roer. Het kabinet vreest vooral voor anti-integratieve en antidemocratische tendensen en stelt over de hele linie een verkennend onderzoek in naar informeel onderwijs.

Dertig jaar onderzoek naar de berichtgeving over moslims in de Nederlandse media, deel III

6 februari 2019

Sinds eind jaren '80 wordt er met regelmaat onderzoek gedaan naar de wijze waarop Nederlandse media berichten over moslims. Ewoud Butter maakte een overzicht. In dit laatste deel uit een serie van drie aandacht voor de periode 2006-2018. Net als in de vorige twee delen wordt eerst de maatschappelijke context geschetst, daarna worden de onderzoeken kort besproken.

Halsema: veiligheidsmaatregelen bij moskeeën, meer controle op koranscholen

26 januari 2019

Burgemeester Femke Halsema kwam gisteren met een uitgangspuntenbrief over de nieuwe Amsterdamse aanpak van radicalisering. Daar is de laatste jaren zowel ambtelijk als inhoudelijk een hoop over te doen geweest. Het college gaat expliciet voor extra beveiliging van islamitische instituties. In een interview in Weekblad Elsevier - een prima longread over de visie van zes burgemeesters door Nikki Sterkenburg - gooide Halsema een paar dagen geleden ook al wat praktische balletjes op. Zo pleit ze voor een rol van de arbeidsinspectie om meer zicht te krijgen op wat er gebeurt in Amsterdamse koranscholen.

Lijst met haatincidenten gericht tegen moskeeën (update januari 2019)

19 januari 2019

Er is de laatste jaren sprake van een duidelijke toename van "intimiderende protestacties" (NCTV) bij moskeeën door extreemrechtse organisaties als Pegida, Identitair Verzet, Voorpost en Rechts in Verzet. Dat blijkt uit de update van de lijst met haatincidenten gericht tegen moskeeën. Deze lijst met incidenten wordt sinds 2010 met enige regelmaat door Ewoud Butter op Republiek Allochtonië gepubliceerd.

Dertig jaar onderzoek naar berichtgeving over moslims in Nederlandse media. Deel II

20 december 2018

Sinds eind jaren '80 wordt er met regelmaat onderzoek gedaan naar de wijze waarop Nederlandse media berichten over moslims. Ewoud Butter maakte een overzicht. In dit deel II aandacht voor de periode 1996-2006.

De moslima in de Volkskrant

5 december 2018

In het kader van het project Moslims in Nederlandse kranten houd ik systematisch bij hoe moslims worden geportretteerd in de vier grootste kranten van Nederland. Een vrij tijdrovende bezigheid, want we lijken maar niet uitgepraat te raken over de islam, moslims en alles wat daar bij (zou) komen kijken. Dit artikel gaat over een terugkerend thema binnen al die berichten die over moslims verschijnen: de ‘moslimvrouw’, of om meer precies te zien, ‘de onvrije moslima’.

Zuilen in de polder? Een verkenning van de institutionalisering van de islam in Nederland

27 november 2018

Onlangs is de publicatie Zuilen in de polder?’ verschenen. Dit naslagwerk van de onderzoekers Ewoud Butter en Roemer van Oordt biedt inzicht in het ontstaan en de ontwikkeling van islamitische organisaties in Nederland en in de factoren binnen en buiten de moslimgemeenschappen die van invloed zijn op deze organisaties. De nadruk ligt daarbij op de periode tussen 1990 en 2016. Naast literatuuronderzoek baseren de auteurs zich op interviews en een kwart eeuw aan eigen ervaringen.

Grote steden gaan boerkaverbod niet handhaven

26 november 2018

Nog voordat de wet die het dragen van gezichtsbedekkende kleding verbiedt - beter bekend als het boerkaverbod - van kracht is, hebben drie van de vier grote steden al laten weten niet te gaan handhaven. Aanstichtster burgemeester Femke Halsema van Amsterdam was daarin het meest stellig.

Dertig jaar onderzoek naar berichtgeving over moslims in Nederlandse media. Deel 1.

18 november 2018

Sinds eind jaren '80 wordt er met regelmaat onderzoek gedaan naar de wijze waarop Nederlandse media berichten over moslims. Ewoud Butter maakte een overzicht. Deel I.

Onderzoek naar beeldvorming van moslims in Nederlandse kranten

7 november 2018

Veel Nederlandse moslims verwijten landelijke media partijdige, stereotyperende en overmatig negatieve berichtgeving. Hoewel deze klachten al jaren worden geuit, is het opvallend dat er in Nederland relatief weinig onderzoek naar gedaan is.

Zuilen in de polder? Een verkenning van de institutionalisering van de islam in Nederland

4 november 2018

In november is de publicatie Zuilen in de polder?’ verschenen. Dit boek van de onderzoekers Ewoud Butter en Roemer van Oordt biedt inzicht in het ontstaan en de ontwikkeling van islamitische organisaties in Nederland en in de factoren binnen en buiten de moslimgemeenschappen die van invloed zijn op deze organisaties. De nadruk ligt daarbij op de periode tussen 1990 en 2016. Naast literatuuronderzoek baseren de auteurs zich op interviews en een kwart eeuw aan eigen ervaringen.

SGP: scholier niet laten knielen voor Allah

2 november 2018

Begin deze week liet de SGP weten de onderwijswet te willen aanpassen. In de wet moet worden vastgelegd dat ouders het recht krijgen om hun kind niet op excursie naar een moskee te laten gaan als de scholieren daarbij moeten bidden als een moslim. ’Wat moeten ze daar met hun neus in dat tapijt?’, kopte De Telegraaf al in juni na Kamervragen van de VVD en PVV. Het zou het zoveelste bewijs zijn van de snel voortschrijdende ‘islamisering’ van Nederland.

Nederlanders hebben minste bezwaren tegen een moslim of jood in de familie

1 november 2018

Vergeleken met inwoners uit andere Europese landen hebben Nederlanders de minste bezwaren tegen een moslim of een jood in de familie. Dat blijkt uit een reeks onderzoeken uitgevoerd door het Pew Research Centre tussen 2015 en 2017 onder bijna 56.000 volwassenen (18 jaar en ouder) in 34 West-, Midden- en Oost-Europese landen. Tegen joodse familieleden bestaan in bijna heel Europa minder bezwaren dan tegen islamitische familieleden.

Het wil maar niet vlotten met de 'islamisering'

22 oktober 2018

Het aandeel Nederlanders boven de 15 jaar dat zichzelf als moslim beschouwt is in 2017 niet toegenomen. Net als in 2016 is dit percentage 5,1%.
Dat blijkt uit de CBS-reeks Statische Trends waarin de religieuze betrokkenheid van de Nederlandse bevolking in 2012-2017 wordt belicht.

Methodologische en ethische kanttekeningen bij proefschrift over salafistische jongeren

21 september 2018

Ongeveer twee weken geleden promoveerde Mohammad Nazar Soroush op het proefschrift ‘Institutionele reproductie van salafistische jongeren in Nederland.’ Het onderzoek heeft veel aandacht in pers en politiek gekregen mede door de vele mediaoptredens van Soroush samen met zijn co-promotor Jan Jaap de Ruiter. Tijd voor een bespreking. Door Tijl Sunier, Martijn de Koning en Annelies Moors.

Amsterdamse raad reageert verdeeld op mogelijk sluiten gebedshuizen

20 september 2018

In de Amsterdamse gemeenteraad is gisteren verdeeld gereageerd op de door burgemeester Femke Halsema geopperde mogelijkheid om in het aller uiterste geval een gebedshuis te kunnen sluiten.

Mannen moeten verplicht worden mee te werken aan religieuze scheiding als hun partner dat wil

15 september 2018

Neem een zelfstandig artikel op in het burgerlijk wetboek dat mensen verplicht mee te werken aan een religieuze scheiding als een van de partners dat echt wil.

Meerderheid Amsterdamse raad: handhaven niqabverbod heeft geen enkele prioriteit

20 juni 2018

De Amsterdamse fracties van PvdA, GroenLinks, D66, DENK en BIJ1 zijn niet van plan om in Amsterdam enige prioriteit te geven aan het handhaven van het op handen zijnde niqabverbod. Dat bleek gisteren tijdens een paneldiscussie over moslimhaat die was georganiseerd door het Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie en Moskee Alert.

Moskeeonderwijs: pedagogische aanpak is verbeterd, maar er is te weinig aansluiting bij maatschappelijke context

21 december 2017

In vergelijking met het verleden is er in het moskeeonderwijs in Amsterdam-West vooruitgang geboekt als het gaat om de pedagogische en didactische aanpak. Zo wordt er volgens moskeebestuurders van lijfstraffen geen gebruik gemaakt. Toch ontbreekt het meestal aan een pedagogische visie, sluit het lesmateriaal niet aan bij de Nederlandse context en zijn maar weinig docenten pedagogisch geschoold.Die conclusies trekken onderzoekers van het Verwey Jonker instituut na een Quickscan in negen moskeescholen in Amsterdam-West.

DENK doet een ‘Wildersje’

14 december 2017

Vanochtend dacht Geert Wilders een mooi mediamoment te creëren door zijn lijsttrekker voor de Rotterdamse gemeenraadsverkiezingen vlak tegenover moskee Essalam op Zuid te presenteren. Je hoorde de oneliners al over het Vredesplein schallen. Een echt ‘Wildersje'. Maar het liep anders. Niet de PVV-voorman, maar DENK-leider Tunahan Kuzu wist de aandacht van het NOS Journaal en andere media op te eisen.

"Niet alle moslims zijn terroristen, maar de meeste terroristische aanslagen worden wel door moslims gepleegd"

juist?
onjuist?

"Islam is het grootste geloof in Amsterdam en Den Haag"

juist?
onjuist?

Het begrip 'islamofobie' is uitgevonden door ayatollah Khomeini om kritiek op de islam onmogelijk te maken

juist?
onjuist?

"Er zijn straks meer moskeeën dan kerken"

juist?
onjuist?

De groei van islamofobie is een mythe

juist?
onjuist?

Wordt de Brugse kerstmarkt onder druk van moslims vervangen door 'wintermarkt'?

juist?
onjuist?

Ontvang de nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief