Bolkestein: jihadisme heeft alles met islam te maken

27 augustus 2015

De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meent ten onrechte dat er 'een enorm verschil is tussen islam en jihadisme' wanneer hij stelt dat 'jihadisme de aanduiding is van politiek-extreme en gewelddadige stromingen die zich beroepen op de islam'.

Dat schrijft voormalig VVD-leider Frits Bolkestein in een artikel in de Volkskrant. Hij baseert zijn artikel grotendeels op een artikel in Liberaal Reveil van David Suurland die promoveerde op 'Secular Totalitarian and Radical Islamic Ideologies'.

Lees verder op Republiek Allochtonië

Lees ook:

Enis Odaci en Arnold Yasin Mol reageerden hier direct op: Bolkestein en Suurland lezen de islamitische bronnen selectief betogen zij.

Volgens Marcel Hulspas hebben moslimterroristen die kiezen voor de aanval op het Westen geen 'schoolse’ rechtvaardiging nodig. Zij bedrijven, als waren ze rechtsgeleerden, de ijtihad: ze ontwikkelen nieuwe regels, gebaseerd op de bronnen, maar buiten de traditionele scholen. Noem terrorisme dus maar de vijfde rechtsschool schrijft Hulspas.

Los van de reacties op het artikel van Bolkestein/Suurland verschenen er deze week nog drie artikelen over ongeveer hetzelfde onderwerp:

Safeer Siddiqui betoogt dat de Nederlandse media moslims als terroristen neer zetten en te weinig aandacht hebben voor het vredelievende tegengeluid.

De Turkse prediker Fethullah Gülen ten slotte gaf een verklaring uit waarin hij moslims oproept zich met meer overgave tegen terrorisme te keren.

Emcemo, Argan en Aknarij haalden afgelopen zomer islamdeskundige Rachid Benzine naar Nederland. Een verslag van de bijeenkomsten leest u hier.

Eerder deze maand verscheen ook het inmiddels veel gelezen artikel van Jan Blomaaert over het Islamdebat in Nederland en België. Sven Snijer reageerde hier op.

Meer artikelen in het kader van het 'islamdebat' leest u hier

Delen:


Gerelateeerde achtergrond artikelen: