25 september: Mini-symposium over ‘Religie en geweld’

20 september 2015

Zijn religie en geweld onlosmakelijk met elkaar verbonden? Deze vraag staat centraal tijdens het mini-symposium op vrijdag 25 september, in het kader van de vredesweek. Met bijdragen van Janneke Stegeman, Nora Asrami en Alex van Heusden. Deze middag wordt geleid door Franck Ploum.


Sinds mensenheugenis worden er oorlogen gevoerd in naam van een god. Of het nu gaat om de christelijke kruistochten of de strijd van IS, steeds weer wordt religie voor het karretje gespannen van menselijke belangen en strijd. Zijn religie en geweld onlosmakelijk met elkaar verbonden? Dat is de vraag die centraal staat tijdens het mini-symposium in het kader van de vredesweek.

Het symposium bestaat uit drie lezingen:
– Janneke Stegeman – Religie en geweld een tweeling?
– Nora Asrami – Roepen Koran en islam op tot geweld?
– Alex van Heusden – Roept de bijbel op tot geweld?
aansluitend een tafelgesprek met deelname van het publiek.

Muzikale bijdragen tijdens dit programma komen van de Bredase componist/pianist Wout Kwakernaat. Naar aanleiding van de Irakoorlog eind vorige eeuw componeerde hij het zogenoemde ‘pentagonproject’, een muziekstuk voor vijf piano’s. De composities zijn geïnspireerd door de volksmuziek in Irak en Koerdistan. Met deze compositie wil hij o.a. een positieve inbreng leveren in het vraagstuk oorlog en vrede.

Praktische informatie
Datum: Vrijdag 25 september
Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Locatie: Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11, Breda
Entree: € 10,- (kortingtarief voor minima/alleen AOW/Studenten €5,-)
Aanmelden: info@zinsverband.nl
Meer informatie: www.zinsverband.nl

Bron: Zinsverband

Bezoek ook: polderislam.nl

Delen:


Gerelateeerde achtergrond artikelen: