Moskeeën

Moskeeën in Nederland


De eerste moskee

De Mobarak moskee in Den Haag is het oudste islamitische gebedshuis in Nederland. De moskee is eigendom van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap (zie: koepelorganisaties). De grond voor de moskee werd aangekocht in 1950.

Door de strenge eisen van de welstandscommissie van de gemeente Den Haag, kon de bouw pas in 1955 beginnen. De eerste steen werd op 20 mei 1955 gelegd door Muhammad Zafrullah Khan, de toenmalige president van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en daarvoor minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan. De moskee, die werd gebouwd naar een ontwerp van de Voorburgse architect Frits Beck en werd gefinancierd door haar achterban, leek aanvankelijk meer op een villa in de stijl van de Delftse School dan op een gebedshuis.

Sinds de jaren zestig heeft het gebouw twee kleine koepeltorentjes op het dak en staat de naam Mobarak moskee in het Nederlands en het Arabisch op de voorgevel. Later werden drie minaretten aangebouwd. In 1987 brak er - al dan niet aangestoken - brand uit. Bij de herstelwerkzaamheden werd het pand aan de achterzijde uitgebreid. Op 2 juni 2006 bezocht koningin Beatrix de Mobarak moskee om het 50-jarig bestaan van het bouwwerk te vieren. Dit jubileum was aanleiding voor de bouw van een extra, vierde, minaret.

Zie ook:


Op dit gedeelte van de site een overzicht van de wijze waarop moslims zich in Nederland georganiseerd hebben. Kijk voor de overzichtspagina hier.

 

De achtergrondartikelen op deze site zijn geschreven door Roemer van Oordt en Ewoud Butter. De informatie op deze site is 'work-in-progress' en wordt geregeld aangevuld en indien nodig gecorrigeerd. Heeft u opmerkingen of aanvullingen, mail deze dan naar info@polderislam.nl
Laatste wijziging van deze pagina: 7 september 2015

Delen: