Islam ter discussie (inleiding)

Je kunt de geschiedenis van het maatschappelijk debat over de islam in Nederland laten beginnen bij de koloniale geschiedenis van Nederland, bij de eerste Nederlandse islamkenner Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) of bij de komst van gastarbeiders uit islamitische landen in de jaren '60 of '70.

Je kunt het debat ook laten beginnen in de jaren '80 bij de opkomst van ultra-rechtse partijen als de Centrum Partij en de Centrum Democraten of bij de brochure Gastarbeid en Kapitaal van de SP uit 1983, waarin over Turkse en Marokkaanse arbeidsmigranten ondermeer werd geschreven: "De achterstand in ontwikkeling ten opzichte van ons land en de konsekwente opvattingen die zij over hun (islamitiese) geloof hebben, maken dat zij hoegenaamd kansloos in onze maatschappij staan. Instemmend werd in dit boek het volgende citaat van schrijver en vrijdenker Anton Constandse weergegeven:

" Men moet zich eens indenken, welke ghetto’s er zullen ontstaan van verouderde, en voor ons gevaarlijke immigranten, als we niet alleen hun gruwelijke slachtgewoonten aanvaarden, maar ook hun diskriminatie van vrouwen, hun patriarchaal-autoritaire aanmatiging, hun onderwerping van kinderen, hun stamveten. Waarom van nieuwkomers aanvaarden, wat we zelf in gewoonten en wetten hebben opgeruimd?”

De brochure van de SP leidde niet tot een maatschappelijk debat; misschien omdat de SP destijds nog niet in de Tweede Kamer vertegenwoordigd was, maar waarschijnlijk ook omdat de SP’ers na het verschijnen van de brochure door bijna alle andere partijen werden beschuldigd van racisme.

In 1989, nadat Ayatollah Khomeiny een fatwa had uitgesproken over Salman Rushdie, was er wel sprake van een discussie over de islam. Sindsdien, en zeker de laatste 15 jaar, is er sprake van een maatschappelijk en politiek debat over de islam en moslims in Nederland.

Dit debat, soms genuanceerd, dan weer fel en polariserend en soms ronduit haatdragend, is van invloed op de positie van moslims in Nederland en daarom relevant op een site over de islam in Nederland. Het is onmogelijk alle relevante personen en gebeurtenissen te behandelen. Daarom volgt hieronder in drie delen een selectie. Zoals ook voor andere pagina's op deze site geldt; het is 'work-in-progress'. Aanvullingen en correcties zijn van harte welkom.

De achtergrondartikelen op deze site zijn geschreven door Ewoud Butter en Roemer van Oordt. De informatie op deze site is 'work-in-progress' en wordt geregeld aangevuld en indien nodig gecorrigeerd. Heeft u opmerkingen of aanvullingen, mail deze dan naar info@polderislam.nl
Laatste wijziging: 6 november 2015

Delen:


Gerelateeerde nieuwsberichten: